Főoldal

Termékkategóriák

Termék kereső

Speciális keresés
 
Virtuemart Extensions

Edző és Futócipők

  

 

Edzésre, utcai viseletre, gálára, szabadtérre, vagy terembe..., minden alkalomra és lábformára kínálunk kényelmes sportcipőket.

Asics, Zeus, Inov-8, Salomon, Saucony és Adidas cipőket kínálunk, széles választékban. 5 pár megrendelése felett vállaljuk a beszerzést! Sportcipőinket egyenesen az importőrtől szerezzük be, így megrendeléstől függően, egyedi árakat tudunk biztosítani. Kérje árajánlatunkat az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen!

Adja meg, hogy milyen célra, mekkora méretben/méretekben, hány darab cipőt venne. Kiegészítő információként megadhatja, hogy milyen típusú lábfejre (lásd lentebb) keres cipőt, továbbá a márkát, és a színeket (ha ez elvárás). Partnereinktől beszerezzük a legkedvezőbb ajánlatokat és e-mailben megküldjük árajánlatunkat.

Ők is tőlünk rendelték sportcipőiket:

  • Szerencs Város Sportegyesülete
  • Centrum Sport Egyesület

 

Egy sportcipő kiválasztásakor fontos, hogy ismert márka legyen, és jól nézzen ki, de soha ne ez határozza meg, hogy milyen cipőt választunk! Ennél sokkal fontosabb, hogy kényelmes legyen és a célnak megfelelő.

 

Hogyan válasszunk cipőt?

Először is határozzuk meg, hogy milyen célra szeretnénk a cipőt vásárolni. Nem ugyanaz a cipő jó terembe, mint terepfutáshoz, vagy egésznapos viseletre, kontra edzésre. Az általános edzőcipők nem alkalmasak futóedzésekre, de versenyzésre el is felejthetjük őket!

Mint látjuk, máris kirajzolódik az edzőcipők felhasználási területe:

  • általános felhasználás: terem, vagy utcai (séta),
  • sportcél: edzés, félversenyzés, versenyzés, ezen belül aszfaltra való futó, vagy terepcipő.

Az utóbbi kategóriát is tovább lehet bontani, pl.: túrázásra alkalmas terepcipő, vagy terepfutásra alkalmas cipő, de ugyanígy megkülönböztetünk hosszútávú futásra, vagy rövidtávú futásra készült versenycipőt is. (Sprintereknél, gyors futóknál a talajfogás a láb elülső részén, lábujjnál történik, ezért a cipő kialakítása is eltérő.)

 

Miért fontos a helyes kategória meghatározása?

A nagyobb cipőgyártó cégek is az adott területnek megfelelően fejlesztik cipőiket. A terepfutásra alkalmas cipők kicsit nehezebbek az átlagosnál, talpuk merev, és a csúszásmentes futás érdekében bordázott. A felsőrész kiképzése erősebb, és általában vízhatlan anyagból készülnek. Ezek a cipők nem alkalmasak aszfaltra, mivel gyenge a csillapításuk, és a talprész is könnyebben kopik.

A versenyzésre készült cipők rövidtávú terhelésre készültek, így a napi szintű viselést és az edzések terheléseit nem igazán bírják. Itt a gyártó a minél kisebb súlyra helyezi a hangsúlyt és a légies, szellőző kialakításra.

És  most jön a lényeg! Milyen típusú lábra szeretnénk cipőt venni? Sokunkal történt már olyan, hogy megvettünk egy nagyon jó márkájú cipőt, felpróbáltuk a boltban, ahol úgy éreztük, hogy minden tökéletes, aztán a napi használatban meg csak szenvedtünk vele, mert x óra használat után kényelmetlenné vált, elfáradt tőle a lábunk, lábszárunk.

 

Milyen típusú a lábra keresünk cipőt?

A lábak csontozata, az ízületek, a lábak alakja (párhuzamos, X vagy O láb), illetve a boka típusa (laza, merev vagy normális) mind meghatározza, hogy milyen cipőt kellene hordanunk. Ennek eldöntésére célszerű a lábboltozatot megvizsgálni, mert ez dönti el, hogyan funkcionál a lábfej és a láb a futás során.

 

Hogy döntheted el, melyik kategóriába tartozol?

A legkézenfekvőbb megoldást az úgynevezett "vizes teszt" szolgáltatja. Bevizezett csupasz lábbal sima, száraz felületre kell lépni. Amennyiben a lábnyom széles, teljesen szétterül, és nem keskenyedik befelé, akkor alacsony a lábboltozat és lapos a lábfej. Amennyiben a lenyomat enyhén ívelt ott, ahol a lábboltozat felemelkedik, normális lábboltozatról beszélünk. Ha keskeny, ívelt, s legjobban a hüvelykujjpárna és a sarokrész látszik és a talp középső része alig, abban az esetben magas a lábboltozat.

Az esetleges sérülések megelőzése érdekében kiemelt fontosságú, hogy a futócipő illeszkedjen a lábfelépítéshez és futóstílushoz. A jó cipő ugyanis segít kijavítani a különböző futóstílusokból származó magas igénybevételt (lábfej, boka, vádli, térd). A három fő futóstílus: a befelé dőlő, a kifelé dőlő és a neutrális. Ezek jellemzően a lábfej formájának függvényében alakulnak ki: a lapos lábboltozatú futók befelé, a magas lábboltozatú futók kifelé dőlő stílussal futnak, míg a normál lábboltozatú futók normál, azaz neutrális stípusban futnak.  Nézzük most meg mindhárom típust részletesebben:

  • Befelé dőlő (pronáló) stíusról beszélünk, ha a futás során a lábfej befelé billen, így a becsapódás utáni pillanatban a lábboltozatra fokozott terhelés esik. Általában a lapos lábboltozatú futókra jellemző ez a stílus. A pronáló futó számára egy, a pronálás elleni stabilizálóval és mozgáskontrollal, illetve dupla sűrűségű közép-talprésszel kialakított futócipőre van szüksége, amely fokozottan védi a lábát a bedőlés ellen és erős tartást biztosít.
  • Kifelé dőlő (szupináló) stílusról beszélünk, ha a futó a külső talpívén fut, így a sarkénak egy kis részére összpontosul a becsapódás ereje, és futás közben túl nagy ütődést kénytelen továbbítani a lábfeje, melyet a láb boltíve képtelen elnyelni. Általában a magas lábboltozatú futókra jellemző ez a stílus. A szupináló futó számára a legjobb, a semleges, vagy párnázott cipő, mert a puhább közép-talprész több védelmet biztosít a láb boltíve számára. A szupináló futócipőkben általában nincs stabilizáló technológia, helyette bizonyos cipőknél külső él-erősítés található a cipő felsőrésze és a talp találkozásánál.
  • Neutrális stílusról beszélünk, ha a futó ideális "íven" gördül a sarkáról a lábujjáig a becsapódás után, és nem terheli túl sem a belső boltívet, sem a sarkat és a külső talpívet. Ez a stílus a normál lábboltozatú futók jellemzője. 

A fentiekből is látszik tehát, hogy a vásárlásnál alapvetően ismerni kell lábfej típusát és ez alapján, illetve az előzőekben tárgyalt céloknak megfelelően kell kiválasztani a cipőt.

 

Fontos!

A futócipő vásárlásánál ökölszabályként használható, hogy az utcai cipő méreténél egy mérettel nagyobbat kell venni. A lábfej hosszánál a cipőnek kb. 1 cm-rel hosszabbnak kell lennie. Elől a lábujj ne érjen hozzá a cipő orrához; hátul a saroknak pedig tudni kell mozogni, de nem csúszkálhat. Sok futócipő esetében léteznek ugyanabból a modellből különböző szélességű változatok - ez különösen akkor lehet fontos, ha a lábfej az átlagosnál keskenyebb vagy szélesebb.

 

Vissza a főoldalra!

 

Termékajánló

Joomla template by ByJoomla.com